Det måste kosta att försöka förstöra en kollegas karriär

 

Så Dele Alli blir förbannad för att han fått en liten eftersläng som domaren inte blåst för. Så han bestämmer sig för att hämnas, i mitten av första halvlek i den avgörande Europaleaguematchen mot Gent.

 

Han hämnas för att han tycker han har rätt till det, som engelsk landslagsman, spelare i ett topplag i EPL, för att han är engelsman, för att han tjänar tio gånger så mycket som belgaren som tacklat  honom. Dele Alli vet att han är hyllad, älskad och beundrad. Så han tycker att han i det ögonblicket har rätt att kasta sig in med sulan mot belgarens redan omlindade knä. Jag tror inte Dejageres knä var speciellt bra före matchen och det var absolut inte det när han haltade av efter 10 minuter i andra halvlek.  Men Dale Alli…  … och på linjen går hans manager Pochettino skakar på huvudet och är upprörd över den i hans tycke felaktiga utvisningen. Och Spurs gör återigen en pinsam sorti i Europa.

 

I fall det finns någon rättvisa, och den rättvisa är menad att ge en bild av hur man förväntar sig att fotbollsspelare och ledare ska uppträda borde både spelare och ledare bli avstängda, Dale Alli för lång tid framöver. Minst resten av säsongen. Det måste kosta att försöka förstöra en kollegas karriär.

 

Youtube är fullt av fruktansvärda tacklingar och en del av dem hade kunnat undvikas ifall straffen varit i prioritet med skadorna och avsikten att  skada. För det är utan tvekan så att kastar man sig in med sulan i knähöjd gör man det för att åstadkomma största möjliga skada. Har Dale Alli över huvud taget i fotboll att göra?

 

En del av de här tio är inte så allvarliga, en del är helt galna. Som portugisen som förstörde Peles karriär i VM 1966 med två knätacklingar direkt efter varandra.

 

Till Listboken gjorde jag en lista på 12 fördömda män” så jag var lite expert på ämnet för länge sedan. Saknar därför ett par namn i youtubeklippet: Graham Souness, förmodligen även Norman Hunter och definitivt Sven Hjertsson och Knut Nordahl som spelade i landslaget men var ”pre youtube-ig”. Nordahls tacklingar var så fruktansvärda danskarna faktiskt vägrade möta Sverige ifall Nordahl var med.  Han hade dessutom en lång allsvensk historia med förstörda, handikappade allsvenska offer bakom sig men på den tiden blev man inte utvisad, oavsett hur många ben du bröt på motståndaren. Under cirka 15 år utvisades inte en enda allsvensk fotbollsspelare, den sista var Nordahl runt 1940 och den förste i den nya eran var Hjertsson i sin sista allsvenska match över huvud taget visades ut.

 

Låt oss hoppas vi slipper se Dale Alli mer på en fotbollsplan förrän i augusti.

 

Annonser

About this entry