Målvaktsexperterna i Viasatstudion

”Målvaktsutbildning”, efterlyser Bosse Petersson. Han hävdar  att fotbollsmålvakter alltid står fel och borde utbildas. Vad han menar är att målvakter är oförmögna att  faktiskt förstå sitt eget bästa och därför borde sättas på skolbänken.

 

”Ta bort muren” , kommenterar Pontus Kåmark lätt kluckande av skratt i sin bruna slips och orakade, väldiga kinder. Det är omöjligt att avgöra ifall han är ironisk eller seriös. Jag tror man menar allvar eftersom han tycker att målet i huvudsak är Forsters fel, inte Zlatans förtjänst.

 

Målvaktsexperterna i Viasatstudion inte enbart total-dissar Forster i Southamptonmålet efter att ha släppt in Zlatans frispark. De vet även att målvakter alltid gör fel och vet hur det ska fixas.

 

Bosse P. haussar Zlatan och menar att han skruvar bollen runt muren. Vilket han gör, ifall man nu kan kalla de fem uppträdande i muren för en mur. Vad ingen av experterna upptäcker efter att säkert ha sett reprisen 15-20 gånger är att

 

  1. Forster står rätt.
  2. Muren troligtvis är rätt uppställd men faller samman.

 

Dels flyttar/ knuffar/lurar Man United-spelarna vänsterkanten lite i sidled, dels gör de två Southamptonspelarna som står längst till vänster i muren allt för att undvika att träffas av bollen. Längst ut står Steven Davies. Bollen går snett ovanför honom. Ifall han hoppat när han skulle hade bollen träffat honom, högre än så, cirka två meter, är inte bollbanan. Nu gör han ett lamt försök att lyfta på hälarna när bollen i princip redan passerat honom.

 

Näst längst in står Dusan Tadic. Hade han hoppat rakt upp hade han träffats av bollen i hög brösthöjd men nu hoppar han dels in i lagkamraterna till höger och dels vänder han sidan till så han inte träffas av bollen – och det är ju egentligen just det han vill undvika.

 

Det är ganska anmärkningsvärt att de här två målvaktsexperterna får fortsätta att på ett så överlägset, nedlåtande och arrogant sätt dissa målvakter i allmänhet och föreslå förbättringar i fasta situationer i synnerhet. Till skillnad från de båda experternas förslag är murar och målvakternas placering faktiskt  ingen fix och felaktig  idé utan något som långsamt och evidencebaserat skapats och förfinats under 70-80 år. Det går naturligtvis, liksom allting inklusive målvaktsexperter hos Viasat att förbättra på olika sätt men  jag tycker att fotbollsexperter ska visa en viss ödmjukhet och respekt, även för målvakter. Framförallt ska de dock lära sig mer om fotboll. Första, teoretiska  grundkursen i målvaktsutbildningen för ungdomsspelare kanske vore något för Petersson och Kåmark?

 

 

 

 

Annonser

About this entry