Inför masstart i alla idrotter

Skidåkare är bland de minst glamorösa idrottarna som finns – rent träningsmässigt. De tränar i kyla, många timmar, i ödemark, iklädda taights och snor.

 

Deras belöning är tävlingarna – där ska de visa hur mycket all osexig träning och springande i stövlar i myrmark var värd.

 

Så ser jag på gymmet några sekvenser från skid-VM och det visar sig att skidåkarna har glömt träna det viktigaste och helt avgörande – balans. Skidåkarna, i ett ”fall” både den tilltänkta segraren och tvåan, står på näsan på upploppet. Vad hittade de där?

 

Eller vänd på problematiken, i fall det nu finns någon – hur kan man träna så fel? Borde de inte istället för att springa miltals på myrarna tränat på att ligga på rulle, kunna stå och hålla balansen fast skidor och stavar trasslar in sig i varandra och sedan spurta de sista 200 metrarna med en oerhörd fart?

 

Varför tar till exempel inte cykelsporten, och simningen efter det här geniala draget? Låt alla cykla och simma i en stor klunga några timmar och se sedan till att allting avgöras på upploppet – det kan bli oerhört lustiga och underhållande idrottsögonblick. För att nu inte nämna orientering och gymnastik – låt alla tävla samtidigt och gärna i så korta lopp, eller på en minimal matta att det blir trång och underhållande. Borde förresten inte alla martonlopp avslutas med att man hoppade säck på upploppet? Det finns dessutom en uppenbar chans att SVT Sporten i så fall adopterar er och gör just er idrott jättefolklig och populär.

 

Ja, ifall det nu är idrott? Lena Andersson hade helt rätt när hon beskrev den nya längdskidåkningen som ”postmodern”. För det fick hon naturligtvis en massa skit av medelålders gubbar men vad kan man annat säga om den sport där de bästa hela tiden trasslar in sig i varandra, mer än att de tränar på fel saker?

 

Förmodligen har skidåkningen inspirerat av Short tracks i OS ( kanske var det i Salt Lake City) där de tre överlägset bästa satsade så hårt att de alla föll och den sämste kunde nöjesåka över mållinjen som guldmedaljör.

 

Jag är ledsen men jag kommer aldrig mer kunna se en modern längdskidåkare utan att fnissa.

 

Ps När vi ändå håller på – varför inte två fotbollar, eller tre mål. Det finns redan flera danska lag som praktiserar det här med tre mål och två lag. Det finns t o m en dansk tränare i allsvenskan som verkar övertygad om att att man kan spela med två lag och endast ett enda mål, nämligen det egna.

Annonser

About this entry