England på fallrepet

Från the Guardian

Det var inte vackert men Man United och Zlatan är i alla fall vidare. Till skillnad från grannen vars första timme i Monaco enbart kan liknas vid någon som satsar stora summor på casinot men glömmer att välja var pengarna ska placeras. Som bara lämnar över insatsen till coupiern och hoppas.

 

Leicester är kvar i CL endast tack vare dubbla straffräddningar av en dansk målvakt. Man United är kvar tack vare väldigt fördelaktig lottning. Hade de fått möta Roma eller Lyon (ett verkligt bra dubbelmöte) hade de förmodligen varit ute. Nu blir det säkert Genk i kvarten.

 

Jag älskar inte engelsk fotboll och klubblagens ständiga misslyckande glädjes mig – inte för att jag nödvändigtvis ogillar allt engelskt utanför att engelska lag har allra mest pengar (och mest hybris) och att detta delvis är en förklaring till deras ständiga misslyckanden. Den här säsongens relativa fiasko kan i mina ögon förklaras av att så många har bytt managers – och tvingas använda spelare de egentligen inte vill ha. Det överlägset bästa laget är inte ens med i de europeiska cuperna. Det är också det laget som spelar den mest defensiva och cyniska fotbollen. Conte är på alla sätt en något yngre och hungrigare version av Mourinho.

 

Det intrikata problemet är att minst ett, kanske två av de stora lagen inte kommer spela CL nästa år. Chelsea och Liverpool är i mina ögon redan klara, troligtvis även Arsenal ifall inte spelarna fortsätter protestera. Spurs chookar som alltid. Den dagen Wenger annonserar sin avgång lyfter Gunners, hur många ytterligare förnedrande förluster krävs för det?

 

Ps här är en annan beundrad engelsman som avgör ett CL-möte genom att fuska: Vardy fick Nasri utvisad genom att fejka skada. Var är de stora proteststormarna, var är alla moraliserande semi-haters?

 

Varför hängs inte Vardy ut som den fuskare han är? Det finns ju inget som skiljer Vardys agerande mot Suarez i förra veckan (mer än att det finns en kameravinkel som visar hur Suarez fötter klipps). Jo, för att han är engelsman, vit, protestant och framförallt anses vara mer man. Plus en vad många uppfattar som en tuff spelare som uppträder väldigt manligt med boll, klart det förlåter allt…

 

Pss Jag kan mycket väl tänka mig att Chelsea och Liverpool, lansek även ett av Manchesterlagen gör det bra i Europa nästa säsong men efter det kommer en hård Brexit och ifall inte fotbollsspelare undantas kommer det att omedelbart degradera EPL till en liga på samma ungefär samma nivå som Portugal eller Holland. Ska jag vara sanningsenlig tor jag också att engelsk fotboll hade mått bra av det.

 

Annonser

About this entry