Vad ”Puskas” Ljungberg och Neymar har gemensamt – de mest osannolika comebackerna i Europacupernas historia

Kanske lite fördomsfullt men jag skulle aldrig få för mig att läsa en ekonomitidning, trots jag älskar siffror. Förutom då Financial Times för att min gamle lagkamrat skriver där regelbundet och möjligtvis nångång Dagens Industris helgbilaga. Så skickar då min katalanske vän på Deutsche Bank en länk till The Economist och jag gör ett underbart lustfyllt undantag (även dubbelmoral är som bekant ett jämnt och delbart tal…).

 

När en av världens ledande finanstidningar försöker sätta siffror, och odds, på FC Barcelonas fantastiska comeback väcker det naturligtvis siffernörden i mig. Dessutom blir inte texten mindre intressant för att den även innehåller en svensk klubb. Malmö FF:s chanser att vinna kvartsfinalen mot Wisla Krakow efter underläge 0-1 i 66:e minuten (och förlust 1-2 i Polen) var exakt lika små (innan ”Puskas” Ljungberg steg fram) som Manchester Uniteds chans att vinna CL-finalen på Camp Nou 1999 mot Bayern efter att ha legat under med 0-1 på tilläggstid, det vill säga oddset borde ha varit 25 gånger pengarna, eller 4 procents chans. Samma odds borde Barças avancemang ha gett före matchen på Camp Nou mot PSG, 25 gånger. Däremot borde ett direktspel på Barças avancemang, lagt i 87:e minuten ha gett 1000 gånger insatsen. Det slår till och med huvudkonkurrenterna Liverpools vändning mot Milan i CL-finalen 2005, den jag skrev en nekrolog om på SDS:s kultursida FÖRE matchen eftersom den garanterat skulle sluta mållös och vara kliniskt befriad från all spänning (har märkligt nog inte fått skriva mer om fotboll på SDS:s kultursida sedan dess trots att jag fick rätt i att matchen skulle avgöras på straffar…).

 

Den andre huvudkonkurrenten är för övrigt Borussia Dortmunds mystiska vändning på tilläggstid mot Willy Caballeros Malaga för fyra år sedan och som ger belägg för att kaosteorier går att applicera på gamla ärrade hyfsat erfarna fotbollssparkare.

 

Uträkningarna i The Economist bygger på de tal som ClubElo.com använder. De räknar på ungefär samma sätt som man beräknar en schackspelares elo-tal ut en fotbollsklubbs tal och ranking inför varje match. Sedan jämförs sannolikheten i procent för olika resultat.

 

För er som gillar siffror och odds är detta ett måste. Ta tillexempel Borussias match i kväll – sannolikheten för att de ska vinna är 80 procent vilket väl motsvarar ett odds på cirka 1.40. Jämför du alla odds på Oddscheckers ligger alla bolag på cirka 1.30 medan oddssättarna ger lite extra bonus för att locka oss att spela på de med de sämsta oddsen cirka,  4.5 gånger pengarna tillbaka på kryss och 10 på Ingolstadtseger. Hos Clubelo är procentsiffrorna 13, respektive 7 procents chans.

 

Artikeln innehåller ock så en lista på värsta comebackerna i Europaspelates historia, utan att ta hänsyn till när i matcherna man vände förlusten till avancemang.  Den ger vid handen att det var vanligare med uppseende väckande comebacker förr i tiden, på Europacupens  och Mässcupens tid.  Som när Jeunnese d’Esch vände 1-4- förlusten borta mot Haka Valkeakoski….

 

 

Annonser

About this entry