Gröstorp ur allsvenskan efter justitiemord

Detalj ur foto från Ystads Allehanda

Gröstorps IF, världens bästa fotbollsklubb i division 6 Sydöstra Skåne har en pingissektion grundad långt innan Tage Fliesberg spelade VM-final. På senare säsonger har den varit något mer framgångsrik, rent seriemässigt, än de vitblåa fotbollskämparna. Pingissektion gick upp i herrallsvenskan 2003  och har hållit sig kvar där trots samgående med Österlens BTK.  Ända till i går, kanske?

Gröstorp förlorade klart mot Halmstad i måndags kväll men vinnarnas  lagledare, gamle legenden Ulf ”Tickan” Carlsson hade glömt att de hade två ICKE-EU-spelare med när högst en är tillåten. Det är inte en speciellt komplicerad regel, än mindre komplicerad är straffet – laget förlorar matchen.

Gröstorp borde alltså dömas som vinnare och bäste grannen Kävlinge åka ut. Sv Bordtennisförbundet har dock frikänt Halmstad eftersom man anser att konsekvenserna blir alltför stora. Det är alltså inte brottet i sig man har tolkat utan konsekvenserna. Det är en väldigt märklig och lättsinnig relation till principer och regler, ett missbruk av rättvisa. Svenska banker tvättar brottslingars pengar. Svenska Bordtennisförbundet tvättar elitlagens regelbrott.

Det är ungefär som om någon kört rattfull men slipper straff eftersom ingen olycka inträffade och konsekvenserna av rattfylleriet kanske skulle bli alltför stora. Eller ta Therese Jonhaug – hade hon varit svensk pingisspelare enligt förbundet frikänt henne eftersom det dels a. är synd om henne och b. hennes brott med lite läppcerat inte står i proportion till konsekvenserna med 14 månaders avstängning.

Antingen har man regler och fastlagda påföljder ifall man bryter mot reglerna – vilket förbundet har.  Eller så skapar man ett farligt prejudikat där det inte är regler och rättvisa som regerar utan hur ”konsekvenser” tendentiöst värderas i efterhand. Svensk Bordtennisförbundet kan från och med nu stryka alla påföljder ur regelboken eftersom de inte längre gäller utan beslutas från fall till fall.

I svensk pingis kan med andra ord vem som helst vara med ( i princip även en dopad, avstängd eller icke licensierad spelare) så länge hen bara förlorar och konsekvenserna av en fråntagen vinst inte blir alltför stora.

Ett sorgligt beslut. Fortsättning följer eftersom Gröstorp kommer igen. Gröstorp kastar aldrig in handduken utan kommer alltid igen oavsett hur eller i vilken division de råkar tvångsplaceras.

Lokaltidningen i Kävlinge skriver om det och äldre artiklar går att läsa i Ystads Allehanda.


About this entry