Allsvenskans största lögn

Det finns två sätt att mäta ett lags resultat. Dels i placering, dels i poäng. Båda är helt avgörande, båda är lika dåliga mått på lagets egentliga prestation.

 

Alltså används de flitigt av dem som antingen inget fattar  eller de som i brist på annat söker stöd för sin tolkning av hur säsongen var. Tabellplacering är den verkligt ”alternativa sanningen”.

 

Expressen uttrycker i sin allsvenska guide förvåning över att Kalmar inte höjde sitt publiksnitt med mer än 100 personer  ”när de ändå kom sexa”. Sexa ser bra ut, Kalmar såg sämre ut än på många år 2016. Kalmar var  endast fyra poäng från Hammarby på elfte platsen och Bajens säsong var en mardröm med ett OK slut. En placering kan endast bedömas rättvist sett till poängen. MFF vann, Falkenberg var 56 poäng efter.

 

Hammarby hade en riktigt usel säsong  men var ändå bara fyra simpla pinnar från sjätteplatsen – hade de tagit fyra till – hade då Nanne fått stanna och alla på Söder varit lyckliga?

 

Ja, förmodligen. Bajen är Bajen.

 

Jörgen Lennartsson och Blåvitts supportrar var säkert jätteglada över fjärdeplatsen men de var 16 blytunga poäng efter vinnaren.

 

Häcken var missbelåtna med 10:e platsen och det skulle de naturligtvis vara med alla de pengarna och den truppen. Men de var ju inte sex placeringar sämre än IFK Göteborg. Hade de inte spelat av säsongen från och med sommaren hade de förmodligen blivit fyra.

 

Expressen hävdar att Djurgården läckte efter att Omar Colley lämnade. Fast DIF var länge ett bottenlag. När Omar Colley lämnade började de vinna. Alla säger att Omar Colley var en stor förlust men sett i poäng per match för Djurgården 2016 (kan jag lova utan att ha räknat) var han en katastrof. Djurgården säsong kan sammanfattas i att man började med en bra målvakt, sedan petades han till förmån för en mycket sämre och till sist räddades sjundeplatsen (en förlust från elfteplatsen) av landets bäste målvakt. I själva verket hade Omar Colley och hans usla teknik vad gäller allt utan att nicka och glidtackla väldigt lite med Djurgårdens säsong att göra. Så poängen är att skita i både poängen och framförallt tabellen. Lita aldrig på en sluttabell!

Annonser

About this entry