4-0 är målkulissen som döljer fiaskot

4-0 låter ”fine”, siffrorna är imponerande. Det förstärker trenden från hösten  – dels att herrlandslaget spelar verkligen effektivt, positiv fotboll, genomsyrad av en stark kollektiv identitet, dels att landslaget gör mål. Det sistnämnda som jämförelse till Erik Hamréns ofta hyllade men på mål och avslut fullkomligt anorektiska landslag. Trots den store Zlatans närvaro.

 

Men 4-0 är ändock en chimär, en kuliss. I prinicp gjorde Sverige ett enda mål i går, trots ett gigantisk spelövertag. Man fick en straff ( som målvakten räddad ifall han hade tränat styrka i handleder och fingrar) och två närmast självmålsliknande målvaktsingripanden. Så då Kiese Thelins chip till 4-0 i slutskedet av matchen – det enda riktiga, egenproducerade målet. Fast det borde inte ha blivit 1-0 till Sverige, både Granqvist och Berg skulle naturligtvis ha nätat på nick. Berg hade också ett avslut som träffade målvakten på insidan av ljumsken och studsade utanför tomt mål. Ola Toivonen satte returen i stolpen efter att Vitryssland räddat på mållinjen, men som dömdes mål.

 

Många bra chanser, får egna mål. Sverige har problem med målskyttet. Janne Andersson har gjort ett fantastiskt jobb och skapt ett skitstarkt kollektiv men det är inte lika lätt att få gamla målsumpare att näta igen. Kanske är detta det allra svåraste, och nu viktigaste, i Janne Anderssons utvecklingsarbete. Att få svenska forwards att göra mål i landslaget.  Berg gör mål i grekiska ligan men han har, bara i Europa säkert 150, 200 forwards som rankas som bättre. Ola Toivonens kvalitéer ligger inte i avsluten, Foppa Forsberg har aldrig varit en stor målskytt även om han gör spektakulära mål ibland. John Guidetti har inte lyckats i landslaget.

 

Hade Sverige haft en målgörare  av Zlatans rang på topp hösten 2016 hade vi förmodligen vunnit i Paris, och gjort 5 eller 6 på Vitryssland.

 

Jag har ingen lösningen men det är i alla fall en bit på vägen ifall vi börjar prata om det som ett problem istället för att låtsas som att det regnar,  in mål.

Annonser

About this entry