En serie med tre segrare

Vilka vinner Superettan 2017 är en fråga med märkligt svar eftersom det är en konstig serie:  det finns två, och även i år faktiskt, tre vinnare. Det enda som betyder något i den här wannabe-serien är närkamper och uppflyttning, skillnaden i prispengar är marginell: segraren får cirka 2 miljoner, tvåan  och trean 400 000 respektive 800 000 mindre i tv-pengar. De stora vinsten ligger i att spela i allsvenskan och få minst 10 miljoner, hur fan det än går.

Halmstads tursamma avancemang förra året bäddar för att även i år kommer trean att kvala sig upp, troligtvis på just Halmstad, Sirius eller Jönköpings bekostnad. Med ungefär samma sorts fotboll:  snabba omställningar eller att vara helt beroende av att vinna andrabollar efter att ha spelat långt och rakt.

Så vilka går då upp förutom topptippade Dalkurd. För de ser starka ut med många erfarna nyförvärv – roligast att följa blir Ammar Ahmed, den gamle AIK-aren som jag coachade i ÖFK. Extremt underhållande och teknisk spelare, Superettans Luka Modric.

Mer då?

Jag tror ÖIS blir bra med många klasspelare i 37-årsåldern. Stojan Lukic, Fredrik Björk,  Martin Mutumba, Elmander… och så en del yngre bra f d MFF-are som Johan Hammar och Daniel Sliper. Kan Atashadeh utvecklas när han får spela bredvid  en klok erfaren stjärna som Elmander? De två kan ensamma ta ÖIS till allsvenskan.

BP är ju utsedda till storfavorit av CMores Jon Persson och de såg bra ut på försäsongen men blev fullständigt avklädda  av IFK. Blir Jakob Ortmark uppköpt redan under sommaren? Han är troligtvis seriens störste talang.

Gefle kan man tyvärr aldrig räkna bort men de är chanslösa i ett kval. Egentligen kan vilket lag som helst få gå upp utom Gefle och Falkenberg – gör de det kommer jag överväga att sluta följa Allsvenskan. Och Superettan.

HIF? En ren katastrofal försäsong och kroniskt knäskadade Micke Dahlbergs nya tvåårskontrakt verkar bli det enda vi HIF:are får se av honom. Med andra ord ser det oerhört tomt ut framåt. Alexander A-Jönsson ska enligt HD blir kugge på innermittfältet. Har inte HIF en bättre spelare där blir det i bästa fall en mittenplacering. Finns dock fyra, fem spelare av lägre allsvensk klass som kan styra upp det. Samtidigt krävs det en speciell attityd hos spelarna för att vinna i Superettan och jag är inte alls säker på att PO Ljung är rätt tränare för det. Hans tid i Gais förskräcker. Och vad blev det av alla talanger i akademin?

Gais då? Ett mittenlag, kan omöjligt se dem komma topp tre även om en 32-årig Dusan Djuric borde kunna ta dem långt, åtminstone på pappret. Frågan är dock vad det är för fel på Dusan som spelar i Gais när han rimligtvis borde ha minst två år kvar på en betydligt högre nivå?   Tror även Varberg hamnar på övre planhalvan.

Vilka som åker ut? Ingen aning, i mina mörkaste ögonblick var jag rädd att HIF skulle rasa genom serien men så jävla illa kan det väl inte gå? Jag hoppas att smålandslagen klarar sig kvar – mina småländska gener är alerta i år.  Jag skulle inte sakna Syrianska, Frej, Norrby, Gefle eller Falkenberg i svensk elitfotboll.

Tips:

1. Dalkurd

2.BP eller ÖIS

 

Annonser

About this entry