Sveriges bäste fotbollstränare?

Vi brukar skymta honom varje gång TV-kamrorna zoomar in Janne Andersson på svenska A-landslagets herrbänk. Bredvid Janne sitter alltid Maths. Han gjorde det i Norrköping och han gör det nu. Som en adjutant, ett bollplank och helt enkelt för att Janne Andersson har oerhört stort förtroende för en nybliven 30-åring utan egen erfarenhet som elitspelare.

Maths är inte enbart ”målvaktstränare” utan även analytiker, pedagog och extremt nyfiken. Vad som gör honom så spännande och exceptionellt framgångsrik redan 10 år innan andra tränare ens börjar på elitnivå är inte enbart hans omvittnade förmågor och unika akademiska utbildning utan även hans passion för att använda tekniska hjälpmedel för att effektivare och bättre studera moment i detalj. De mönster som andra tränare kan behöva en månad för att upptäcka kan Maths göra i pausen på ett träningspass. De viktigaste egenskaperna är dock att han är väldigt klok och väldigt ödmjuk. Detta parat med nyfikenheten och ja, nördighet, gör Maths till landets kanske mest spännande och innovation fotbollstränare för närvarande. Och då fyllde han alltså nyligen 30…

Jag är övertygad om att de framgångar ”Jannes” landslag kommer få även innebär att Maths blir ett begärligt byte för europeiska storklubbar. Och han blir ju inte mindre intressant av att målvaktens roll och arbete blir en alltmer integrerad i lagets övriga spel.

Den här långa, hyperintressanta texten trycktes för första gången i Norrköpings Tidningars IFK-bilaga ”Peking”.

 


About this entry