Fulaste matchen på decennier?

Ser Eskilstunaborna stanna hemma när de får chansen att se herrallsvensk fotboll på Tunavallen, för första gången på cirka 50 år. Jag förstår dem.

AFC Eskilstuna var, undantaget Anel Raskaj, rätt usla – men väldigt fula.De har några tekniskt skickliga spelare, en hyfsad organisation  men det finns stora brister- speciellt vad gäller moral. Hemjobbet är inte vad det borde, man dribblar gärna lite väl ofta och jag tror att de är svaga ifall de ligger under. Jag har kanske fel men matchen mot ÖSK stärker mina teorier. AFC får i bästa fall kvala.

Buya stämplade, som eftersläng, Martin Lorentzon på smalbenet men det blev inget gult kort. Blott en troskyldig frispark. Vilket gjorde att Bota tog sig rätten att slå upp en hand och en armbåge i ansiktet på Lorentzon utan han som var seriens näst bäste domare förra säsongen, Mohammed Al-Hakim, brydde sig. Tre potentiella utvisningar resulterade i en enda liten frispark – varför reagerade inte Hakim?

När Kennedy Igboananike försökte  filma till sig den andra straffen på två matcher, fick ingen, låg kvar i dödsplågor  och förhíndrade därmed ÖSK från att anfalla för att han låg kvar och låtsades att han hade ont. Då tänkte jag att han kommer orsaka många problem för ÖSK. Nu har Axén väldigt mycket annat att jobba med men Kennedys lagmoral borde vara prio nummer 1.

Några ögonblick efteråt sprang han rakt in i AFC:s mittback Öhmans rygg med armbågen – bara för att skada, nära nackkotorna och utan att bollen var i närheten.

Hakim och hans assistenter såg inget. Det skämt till seriös kommentator som var på plats såg inget och kunde inte, eller vågade inte säga något om det. Han vågade heller inte fråga Kennedy under intervjun efteråt vad som hände. Istället mumlade han och låtsades som det regnade men Kennedy Igboananike ska ju inte spela i svensk fotboll.

Enligt samme CMores kommentator fick Axén i Örebro en ”mardrömsstart” eftersom hemmalaget tog ledningen i…   … 47:e matchminuten.  Samme kommentatorn försökte hela tiden bagatellisera de fula sakerna med att det inte tog så illa, eller att nu är de vänner igen eller bara blunda – ungefär som en dagisfröken inför upprörda föräldrar var allting bagateller och ingen skada skedd. Är det verkligen CMores journalistiska uppdrag – att framställa herrallsvenskan som så fin och välkammad som möjligt trots att det ständigt går ut över sanningen?

Ifall inte förbundet och domarkommittén går in och sätter ned foten här kommer det att urarta med fler fotsulor, fler armbågar och ännu mera gruff och knuffar. Både Kennedy och Buya borde självfallet få långa avstängningar. Hakim och hans gubbar borde tvingas förklara sig, offentligt. Är detta nivån vi ska ha i allsvenskan?

Mer då, jo Omoh var kung. Lekte, borde kanske fått straff. Fler av hans framspelningar borde resulterat i mål men alla dessa usla avslut var påfrestande. Det är väl OK att man tar egna avslut ifall man är väldigt bra på det. Men den kavalkad av själviska snedträffar vi bjöds på i Eskilstuna var pinsam.

Så länge han har bollen vid fötterna ( och inte försöker passa bakåt med baklängesmål som följd) är han självklart en stor tillgång för Örebro. Men annars?Nordin Gerzic har länge varit allsvenskans sämste huvudspelare. Frågan är nu, 2017, också frågan om han även är långsammast? Det var smärtsamt att se honom tvingas ta löpningar på 40-50 meter när AFC Eskilstuna ställde om. Jag är ingen stor beundrare av honom men nu tyckte jag synd om Nordin. Samtidigt irriteras jag av att han ständigt försöker filma till sig frisparkar genom att vara bollförare och sedan springa in i motståndare. Det är en slags preventiv täckning av bollen – ser inte snyggt ut. Ser ut som en gammal spelares desperation men uppenbarligen fungerar det för seriens domare. Hakim gav honom frispark varje gång.

Denne domare Hakim borde naturligtvis även ha varnat för knätacklingen på Johan Mårtensson. Som han tvingades gå ut för. CMores kommentator var så totalt utan fotbollskunskap att han trots flera repriser yrade om att Mårtensson hade ont i en fot.

En annan av allsvenskan stora obegripligheter är  vad tränare ser  i Logi Valgardsson, utan boll. Han var ju seriens sämsta defensive vänsterback redan i IFK Göteborg ändå fick han spela där i massor av år. Var väl Stahre som skrev långtidskontrakt med honom? Nu är konkurrensen om titeln ”sämste vänsterback” knivskarp. Men ändå – Logi utan boll är med där bland de allra , allra sämsta.

Annonser

About this entry