Bussattacker och en undran om varför Daeshs undviker sport?

Attentatet mot Borussia Dortmunds buss är troligtvis en ensam, galnings verk. Både genomförandet och konsekvenserna tyder på att det i första hand var för att skrämmas och väcka obehag, inte att attackera och skada spelarna. Batras handskada är troligtvis ett resultatet av en panikartat evakuering. Tanken ett ett terroristattentat tror jag också vi kan glömma. Däremot ska vi inte glömma att arenaidrott och idrottsmän av någon märklig anledning nästan varit helt förskonats från attentat.

 

Det var väl islamistiska terrorister som försökte ta sig in på matchen mellan Frankrike och Tyskland för 1 1/2 år sedan i Paris? Innan dess blev en afrikansk spelarbuss (Togo?) angripen strax för Afrikanska mästerskapen för tre, fyra år sedan och cirka 20 av resenärerna dödades. Fler kommer jag inte på men med tanke på hur lätt det borde vara att attackera en utomhusarena, eller en spelarbuss är jag förvånad över att Daesh ( det rätta namnet på mördarbandet) inte gjort fler försök.

 

Antingen vill de inte bland in idrott fast det förefaller märkligt när de inte verkar hämmas av någonting annat. Eller så har de bara inte förstått vilka utomordentliga måltavlor utearenor och spelarbussar är. Dessa stora, långsamma allt annat än anonyma fordon packade med kändisar vars död skulle ge historiska konsekvenser.  Har skrivit en text om att många Jihadister älskar fotboll men har olika och väldigt annorlunda regler. Men kanske är det denna beundran för andra och bättre  fotbollsspelare som hindrat dem från att attackera fotbollsvärlden?

 

Så på nåt sätt är det ändå positivt att attacken mot Dortmund kanske får klubbar, förbund och UEFA att börja fundera kring säkerheten, så som förhoppningsvis skedde efter att MFF nu fick sin buss vandaliserad i samband med premiären i Göteborg.

Frågan om utearenor och säkerhet är naturligtvis ett gigantiskt problem – det går ju inte att skydda mot ett angrepp av flyg eller raketer. Men eftersom inget ännu genomförts förmodar jag att det finns, eller fanns något som gjorde att de inte attackerades.

 

Jag tror idrottsvärlden måste agera och tänka annorlunda innan något riktigt, riktigt fruktansvärt inträffar. Börja med spelarbussarna.

 

Annonser

About this entry