Hybris (och Luis Suarez röv) fällde Madrid

Skillnaden var inte jättestor. Istället för att enbart barnen sprang omkring i Barça-tröjor sågs även halvvuxna män och familjefädrar bära azulgranas tröja i går. El Clàsico hade konkurrens av Dia del Sant Jordi – den katalanska helgdag som innebär att man ska skänk en ros och en bok till den man älskar.  Stan var full av bokbord och blomförsäljare. Det var lite småkylig vind och 17-19 grader så många bar fortfarande vinterjackorna men tills avspark var temperaturen avsevärt högre – det här var matchen Barça var tvungna att vinna för att kanske rädda säsongen. Säsongen räddas alltså inte av ett cupguld mot Alaves, om någon nu trodde det. Den titeln finns bara att förlora.

 

Vann gjorde man tack vare Messi, Ter Stegen och Luis Suarez röv. Tysken gjorde flera fantastiska parader varav den på fransmannens nick var helt avgörande. På närskott gjorde man sig stor, följsam och fick ut en högerfot – precis som en hockey- eller handbollsmålvakt hade gjort.

 

Navas var ovanligt duktig i går men det är klasskillnader mellan dem – Ter Stegen hade aldrig släppt in Raketic skott men Navas stod första och främst fel med uppemot en meter eftersom han inte följde med i sidledsförflyttningen och dels så är han kort – Navas nådde och räckte inte till där.

 

Barca skulle ju aldrig ha släppt in kvitteringen och låtit Madrid ta över – spelare som Paco (värvad av Luis Enrique inför den här för 300 miljoner) André Gomes (värvad av Luis Enrique inför den här för 350 miljoner) och Jordi Alba var inte så bra i går medan Messi gjorde säsongens klart bäst matchen genom att komma långt bakifrån , i mitten. Messi såg nästan ut som en balansspelare med djupledslöpningar i går även om han inte direkt fokuserade på det defensiva utan boll. Men med boll låg han långt bakom de offensiva spelarena. Det är belysande att han faktiskt vid 3-2 målet är femte Barçaspelare.

 

Efter Madrids sena kvittering var det de och inte Barça som låg närmast segern. De kände segervittring och istället för att försvara det oavgjorda resultatet som nästan hade säkrat ligatiteln kunde de inte låta blir att försöka vinna nu när de kände att katalanerna sviktade. Men Madrid ska ju ha all heder av sin hybris. Messi fantastiska, episka mål ( dessutom hans 500:e tävlingsmål för Barça) hade aldrig gjorts om det inte var så att Luis Suarez screenade bort en Madridspelare som skulle upp och blocka avslutet. Suarez rygg och vid det här tillfället enorma röv såg till att Madridförsvararen inte kom fram.

 

Så cyklade jag hem från kompisarnas fest på Calle Siciiia med ett lyckligt leende på läpparna. Upptäckte att hyrcykelns ljus inte fungerade på Carrer de Casp som är en trånga gata med snabb trafik, dålig belysning och jag var helt svartklädd. Men med Torre Agbar för dagen iklädd blåröd belysning, som ledfyr tog jag sikte på vägen hem.

 

Tidigare på dagen hade jag suttit i solen och kollat lite på söndagsfotboll, ”La Quarta Catalana” vilket väl motsvarar Svenska division 6. Inga linjemän, konstgräs och en målvakt som spelade med handskar han inte dragit åt, såg konstigt ut. Och så fick jag en bok av min vän Jordi. Det var fint. Han var inte ens född när Cruyff kom hit som tränare första gången och jag hängde på deras träningar.


About this entry