Inte eller konke? Varför det inte var någon straff

 

Lasse Nielsen får gult och Gustav Engvall får straff efter en incident som alla verkar vara  rörande överens om. Till och med Lasse Nielsen. Ändå vill jag ifrågasätta Jonas Erikssons beslut.

 

Konsekvens, inte intention. Gång på gång hör vi det rabblas i CMORE – domarna ska numera bedöma konsekvensen av en spelares agerande, inte intentionen.

 

Även om man i första hand ska ska bedöma konsekvensen av Lasse Nielsens knä mot Engvalls fot så vill jag hävda att ska Engvall sbedömas efter inte vad han gör utan dess konsekvenser ska han a gult. Jag påstår att när det gäller eventuella filmningar och straffraggningar gäller det omvända för domarna, inte konsekvensen utan intentionen. Alla faller men domaren avgör hur gärna spelaren ville fällas. Ett bra exempel på det är spelare som söker upp ben som de kan springa in i. Med riktigt bra domare får de aldrig straff, även om det ser klockrent ut. Konsekvensen är straffa men domarna ser enbart till intentionen och friar, eller till och med varnar de anfallande spelaren.

 

Alltså borde Jonas Eriksson i beräkningen tagit med att Gustav Engvall

  1. Skär in rakt framför Lasse Nielsen som för att undvika all kontakt då måste antingen hoppa eller springa bort mot hörnflaggan.
  2. Att Engvall sänker farten och förlänger bakåtkicken med benen för att Nielsen ska springa in i dem, alternativt knuffa till honom lätt i ryggen för att undvika fötterna och därigenom göra straffen än klarare.

Engvall faller också med både fördröjd verkan och extra långt. Engvall söker straffen, att sedan konsekvensen blir fällning är en annan fråga och ska egentligen inte beröras över huvud taget. Egentligen.

Hade Jonas Eriksson lyckats separera intention och konsekvens, hade han lyckats se situationen ur båda spelarnas synvinkel så hade han inte blåst straff. Tror jag. Med det ville jag blott på peka att domarna inte alltid dömer efter konsekvensen och ignorerar intentionen. Säg så här: domarna hade en intention, konsekvenserna blev annorlunda.

 

 

 

 

Annonser

About this entry