Östersund – allsvenskans sämsta ”boll-in-box lag”?

Mitt ÖFK mötte ett Bajen i jydsk folkdräkt som kom till ett vintrigt Östersund med en enda, fotbollsdemonisk idé – att döda matchen från avspark och spela 0-0 påhejade av 600 frusna supportrar. Alla gjorde det bra ända tills en timma spelad då Ken Sema stod på hälarna och Junior gav gästerna en högst oväntad ”nära-matchavgörande upplevelse” det vill säga ledningen med 1-0. Matchavgörande så tillvida att ställda inför en helt ny och ovan situation tappade Hammarbyspelarna alla rigida, hårt intränade koncepter. Fram tills dess hade detta totalt anemiska Hammarby haft mycket boll men i princip inte haft ett enda avslut utan som bäst några misslyckade motlägg. Juniors fullträff var praktfull och otagbar – ändå påstod målvaktsspecialisten till CMore-kommentator att Aly Keita hade fel position. Keita var för övrigt väldigt bra i comebacken, inte ett enda fel och utmärkt med fötterna men som sagt, inte så mycket att göra mer än att försöka hålla värmen bäst han kunde.

Nu tog Östersund helt över matchen. Visserligen har de nästan inga anfallare men de kastade in Jamie  (inte Jimmy som CMore påstod) Hopcutt som tillsammans med Gero aldrig släppte bollen när de väl fick den. Ett samlat Hammarby försvar hade inga problem med ett av seriens allra sämsta lag i offensivt straffområde och två anfallare som varje gång försökte dribbla tre, fyra motståndare på en gång.

Det hade kunnat slutat så, en absurd 1-0-seger  till Bajen men målvakten Ögmunder Kristiansson ville annorlunda. Först släppte han en dålig retur rakt fram på ett lurigt långlång-skott av Curtis Edwards. Ögmunder var snabbt uppe på returen men istället för att söka sig mot bollen och den där bakom framrusande Gero slängde sig islänningen åt fel håll,  bort från bollen. Han hann dessutom lyfta på högerfoten alldeles tillräckligt hanhundslikt för att Geros snedträff skulle rulla in under foten.

Men den märklige, hårt jobbande och ständigt fel alternativ väljande Gero skulle revanschera sig. Med fem minuter kvar fick han två snabba gula. Var inte 1-0 målet helt avgörande så blev nu definitivt Geros utvisning det. Plötsligt trodde Bajenspelarna att de inte enbart skulle få oavgjort utan kunde vinna. De drabbades av en slags offensiv feberyrsel. Fram stormade de gröna mot ett Östersund som tappade sina positioner och uppträdde väldigt virrigt.  Men inte mer virrigt än att Jamie Hopcutt fick sitt andra friläge. Det första hade han försökt sätta mellan benen på Ögmunder. Nu försökte han istället runda målvakten och sköt med nästan tomt mål minst tre meter utanför allt medan några små snöflingor sorglöst singlade omkring i polarvinden.

Hammarby fortsatte att på gammalt traditionellt söderbrödermanér trycka på och med 30 sekunder kvar fick Hopcutt skottchans från 20 meter. Ögmunder kastade sig sent, blundade förmodligen och släppte in ett skott som han på träning tar 19 gånger av 20. För övrigt antydde CMores målvaktspecialist inte en enda gången att ingripandena av Ögmudner var mindre lyckade.

I nästa omgång ska MFF försöka ta revansch för det  förnedrande 3-0–nederlaget från i höstas. Då tvingas ÖFK klara sig utan Gero vilket kanske innebär att de vågar använda sig av bättre offensiva boxspelare från start, som Hopcutt, Bertilsson och Ghoddos. Kanske kan de rent av göra mål på annat än rena frilägen och motståndarnas misstag?

Ps Tycker det är fel att lägga Hammarbys matcher säsongen 2017 så tidigt på dagen så att ungdomsspelare kan se dem. Här snackar man om skadorna med alltför tidig toppning och så blundar man för den här helt öppna fotbollsmissbruket.

Annonser

About this entry