Bolagen som är fotbollens största fiender

TV 5 som sände Ajax mot Man United fick mycket skit på fb. En del välförtjänt, en del normaliserat gnäll över att förebilder som Bengt Grive och Bosse Hansson inte längre kommenterade. Det finns faktiskt inget så reaktionärt och tokkonservativt som äldre sportjournalister – det är märkligt men så är det. Bland de jag känner, kanske ett 50-tal, tror jag att de som ideologiskt bekänner sig till SD är ett 40-45, alltså 8 av 10. Minns hur många av dem gick ut och till och med offentligt försvarade Bosse Hanssons rasistattack på AIK:s ickevita spelare.

 

Själv tyckte jag de två på matchen var duktiga fast Tacos uttal av ”Grisman” var svindåligt. Taco är annars duktig på att ge spelarens perspektiv på detaljer – gillar det. Tycker han med lite coachning kan bli en stjärna i den här nya rollen.

 

Vad som var förnedrande var reklamen i pausen. TV-bolagens köpta jon brukar försvara det med att antingen reklam eller ingen sändning. I själva verket hade ju någon annan, som bjöd mindre och därför inte behövde visa lika mycket reklam, sänt matchen. Så TV-bolagen tar tittarna som gisslan för att få ut maximalt med pengar ut sändningen. Men det är inte enbart vi som är gisslan och förnedra utan även, i det här fallet, Hasse Backe och Simon Bank.

 

Först i pausen 7 minuter reklam, sedan 45 sekunder meningslösa sammanfattning och så sju nya, svåra minuter. Att som Simon få två satser om tre, fyra sekunder måste ju vara oerhört förnedrande. Nu hann han om 1-0 säga ” det finns mycket mer att säga om det här”. Det är en mediemässig harakiri som uttrycker följande: ”jag vill säga mer men får inte och du som tittare får svälja skiten”. Det är som en rubrik utan artikel.

 

Hasse Backe börjar allt mer glida in i rollen som myndig marknadsförare av det som visas – allting är så jävla bra och intressant i en match mellan sexan och tvåan i två av Europas mindre framgångsrika ligor. Det var dessutom en svintråkig match vilket det blir när tränaren, den oerhört framgångsrike tränaren karakteriserar en final som inte något man spelar utan man vinner. Då sitter Hasse Backe och ger uttryck för en ståpälsliknande upplevelse.

 

TV5.s pauser är förnedrings-TV – för alla utom för de företag som betalar dyrt för att skapa en föraktfull attityd hos tittarna. Vi hatar ju er som sabbar fotbollen och de intressanta saker Backe och Bank egentligen skulle kunna säga. Ni som köper reklam i TV 5 är fotbollens största fiender!

Annonser

About this entry