Den forwardslösa serien

Bläddra genom fotbollsmatcher på TV:en och fråga dig hur ska du kunna identifiera herrallsvenskan:

 

En ny stor fin arena med halvtomma läktare?

 

Bengaler för bengalers skull?

 

Konstgräs?

 

Lågt tempo?

 

Nej, det tydligaste tecknet på att det är allsvenskan på din skärm är bristen på forwards. Inne mål utan just forwards. Alla kan göra mål bara chansen är tillräckligt bra, utan Samman Ghoddos. Ojämn backstandard kan ge upphov både till det ena och det andra men det är tydligt att det knappt finns några  forwards alls i allsvenskan.

 

I går såg jag AIK som ju inför den här säsongen satsat på följande forwardsbesättning:  tre stora, långsamma targetspelare och en desorieterad vänstermittfältare från Balkan. I förra matchen spelade Markannen som ensam forward och han missade frilägen.

 

I går mötte de  en klubb med en ett forwardspar bestående av duktig targetspelare som vandrat runt i massor av klubbar för att han saknar målkänsla och är lite långsam plus Kalle Holmberg som är Kalle Holmberg –hyfsad talang, aggressiv och ojämn som vägbula i formen. Förmodligen en omskolad balansspelare.

 

Norrköping hade mycket boll och skapade i princip en enda målchans på hela matchen. Man bytte in två offensiva mittfältare men det blev inte direkt mer action i straffområdet för det.

 

Rikard Norling spelade 3-6-1 med boll och 4-5-1 utan vilket i slutet av matchen blev 5-5-0 med Danny Avdic som mittfältare på topp.  Killen som startade på topp var en 17-årig debutant vars uppgift var att störa motståndarnas uppspel. Hans bästa insats var framför mikrofonen.

 

Har flera gånger skrivit om ÖFK-Ghoddos målmissar. Han fortsätter så – förmodligen den som gör minst mål i förhållande till frilägen sedan den där norrmannen i AIK. Han som låg under 10 procent effektivitet på frilägen. Ghoddos är en jätteduktig fotbollsspelare men han är ingen målskytt i seriens sämsta ”boll-in-box” lag.

 

Djurgården har en forward och MFF har inte enbart seriens bäste forward utan nästan två. Fast Cibicki som enligt experterna redan nu skulle vara het ute i Europa verkar ha svalnat. Det blir inte bättre av att hans målkåthet är större än hans omdöme som lagkamrat.

 

Häcken har forwards men de har också Mikael Stahre. Elfsborg har en forward vilket sällan leder till att det offensiva spelet resulterar i mål. Eftersom försvaret är så dåligt borde Haglund satsa på att göra fler mål än man släpper inte men Haglund är gammal målvakt – han tror i princip inte på mål. Han tror på att spela offensiv fotboll under så korta ögonblick att det inte resulterar i baklängesmål.

 

Det är därför MFF vinner serien, före Djurgården och kanske Norrköping.  De har forwards.

 

 

 

Annonser

About this entry