Den forwardslösa serien 2

Det anfallslösa, impotenta AIK orkestrerat av Rikard Norling har gjort 8 mål på 12 matcher. Häcken, Norlingprotegén Mikael Stahres nya lag, hade gjort flest mål de senaste säsongerna. Enligt Häckens ledning (intervjuade i Offside)  är det närmast en del av klubbens värdegrund att spela offensiv, attraktiv fotboll och göra många mål.

 

Jag frågade mig därför före säsongen varför man värvar Mikael Stahre som tränare och frågan är minst lika aktuell nu, efter 12 allsvenska omgångar och12 Häckenmål. Varför Stahre, varför impotensfotbollens främste svenske apostel?

 

Bara Häckens ledning kan svara på det. Och de borde göra det. Häcken har näst mest pengar i landet, betalar de näst högst lönerna och Stahre har fått allt han pekar på. Borde inte Häckens ledning ha några motkrav? Borde inte de få trogna supportrarna på läktaren ha det, medlemmarna?

 

Bland fotbollsexpertisen i media tippades Häcken bli ett topplag, kanske till och med utmana Malmö FF om guldet. Nu har Häcken visserligen gnetat ihop 17 poäng och ligger i mitten av serien så en medalj är fortfarande inte helt utesluten men vad jag undrar är hur fotbollen laget presterar motsvarar klubbledningens förväntningar – bryter det inte mot deras ”värdegrund”?

 

Det lustiga med Stahre – det är inte så mycket som är lustigt med seriens mest buttre och destruktive tränare –  det lustiga är att han alltid lyckas förvandla offensiva lag till destruktiva enheter. Jo, han tog guld med AIK för 8 år sedan men sedan dess har han enbart misslyckas, med allt. Trots det har han sina mediala försvarare och resultatkramare, inte minst på Offside som ju upprördes över att han fick sparken från IFK Göteborg ”trots en silvermedalj”. Det är lustigt att han trots väldiga, närmast monstruösa ekonomiska satsningar aldrig lyckades varken vinna eller spela attraktiv, offensiv fotboll med IFK Göteborg. Nu gör han exakt samma sak med grannen Häcken. På grund av Stahre (som Häckentränare är det väl snarare tack vare Stahre) håller nu Blåvitt på att kursa. Hur ska det gå för Häcken – de har nästan ännu mer pengar än vad IFK hade innan de anställde Stahre.

 

I går såg jag Elfsborg komfortabelt vinna mot Catenaccio-Häcken genom att göra två mål på tre chanser, var det ena (ett vingt skott långt utanför) endast gick in för att det styrdes in av en försvarare. Häckens enda målchans var en retur från Kevin Sthur E. Den var Elfsborgskeepern snabbt uppe på och blockerade/täckte till hörna, en utmärkt andra parad. I övrigt verkade Stahre nöjd med att laget lyckades försvara sitt underläge så förtjänstfullt. När man låg under 2-0 och hela Hisingen skrek efter en fullträff när laget nu spelat 270 mållösa minuter ändrade Stahre inte på 4-5-1 uppställningen nämnvärt.

 

Fyra målchanser på 90 minuter. WOW!!!

 

Annonser

About this entry