Vinner de EPL? Del 1: Londonlagen som är ”also ran”

De är med men ändå inte. Knappast ett plats-spel, högoddsare som vinnare, utan de är med för att säsongen 2017-18 fylla ut titelracet i EPL. Hade man slagit ihop dem hade de prenumererat på EPL-titeln men det kommer nog dröja ett tag innan man hanterar sina ständiga besvikelser genom att gå ihop med grannen och bilda North London United. Men hade man gjort det hade man fått ett komplett lag med en bra tränare i Pochettino. Ett med CL-guldkapacitet.

 

Ensamma är de däremot handikappade, av olika skäl. Låt oss börja med det riktigt tragiska – tragiska eftersom det i första hand handlar om en människa. En fin människa, en jazzälskare och humanist.

 

Jag har åldrats med Arsène Wenger. Följde honom redan som ny rebellisk tränare i Monaco och beundrar honom mycket, på alla sätt utom just som fotbollstränare 2017. Det var så fruktansvärt tydligt våren 2017 att han tappat allt: taktiken, spelarnas förtroende och analysförmågan. Han har helt enkelt fått dåligt fotbollsomdöme.

 

Jag tycker Danny Welbeck fortfarande kan bli en av världens fem bästa anfallare. Sanchez är brilliant med boll, Lacazette är ojämn men kommer kanske göra flesta mål av alla på vårsäsongen. Ifall inte Arsenal krisar totalt i mitten av tabellen.

 

Alex Oxlade Chamberlin har potential att bli hur bra som helst ifall inte Wengerfortsätter at misshandla hans talang.  Kierian Gibbs är bättre vänsterback än t ex Danny Rose.

 

Kan Mustafi ta steget? Cech är 35 nu, borde vara lite på nedgång även om han säkert kan spela frmför en låg backlije lika länge som Buffon. Problemet är att Arsenal inte spelar med en låg backlinje utan ett alldeles för högt liggande försvar, med långsamma spelare.

 

Jag vill inte aldrig mer se Gabriel eller Coquelin i en Arsenaltröja – de är alltför dåliga för det. Theo Walcott har varit en av världens mest överskattade spelare i ett, eller två, decennier nu.  Och Giroud, Giroud är fotbollskomik på högnivå, ungefär som en annan av Wengers stora fynd Nicklas Bentner. Fast fransmannen har bollsinne även om motoriken och nervbanornas snabbhet är direkt bromsad. Återigen är inte problemet att managern värvar värdelösa spelare utan att han är så styvnackad att han vägrar inse att han gjort fel och därför spelar dem så mycket det bara går.

 

Ifall Wenger var tio år yngre, ödmjuk och hade självkritik hade Arsenal vunnit EPL. Den här säsongen blir de femma eller sexa.

 

I huvudsak kommer racet om att bli femma märkligt nog köras i Norra London.  Märkligt eftersom Spurs kan förmodas ha alla pusselbitarna nu. Men det har de inte. Vad de har är ett lag som spelat ihop sig. En engelskt expert i The Guardian skrev att den här sommaren har Spurs värvat bäst (vilket är sant -de har inte värvat ö h t). Laget är samspelet, i perfekt ålder, har inga stora divor (Harry Kane är nykterist och far till två labradorer, typ). Dessutom är de bästa spelarna på de minst attraktiva positionerna så man får behålla dem, de rikaste klubbarna värvar bara forwards och tekniska mittfältare för överpriser och tror jämt att t ex målvakter inte är värda så mycket…

 

Man har dessutom en bra tränare, en topptiomålvakt och en mycket bra reserv.

 

Allting talar för Spurs, utom Harry Kane. Densåälskade harry Kane. Han är bara en världsklassspelare i Spurs och i EPL vars skytteliga han vunnit två år i rad. Och det verkar som om klubbens målsättning den här säsongen är likadan som de två föregående: man satsar på att ligan. På skytteligan. Kane blir skytteligavinnare, att bli etta i den egentliga ligan är sekundärt för Spurs.

 

Varför hädar jag på det här viset. Jo för att Kane är en dussinforward när han spelar i andra sammanhang, som ute i Europa eller med landslaget. Spurs behöver inte heller värva ännu en offensiv nordisk mittfältare (bara för att han gjorde ett frisparksmål mot Hull 2013) utan en bra anfallare, en som typ Gauýle i Newcastle är liten, fyrkantig och grymt tuff. Erik Lamela är precis tvärtom – en feg, försiktig och divig brasselik-spelare som är argentinare enbart i passet.

 

Vågar Spurs värva bort skytteligatiteln är de en contender. Annars kommer klubben med en vinnarinstinkt omöjligt ännu sämre än Hammarbys att den här säsongen, efter fjolårets systemfel,  mest inrikta sig på den gamla vanliga nostalgi, och skytteligasegern.

Annonser

About this entry