”det är bara tillfällig tur”

Hamnar på Giffaren Lasse Nylins fb-vägg där en mängd medelpadska/-iska supporterhaverister diskuterar varför det inte är Giffarna som leder sin grupp i Europaleague.

Den vanligaste förklaringen är att det är rad tillfälligheter, att Giffarna spelade 1-1 i serien med jämtarna och att det kommer gå över, d v s uppkomlingarna, de nyrika ÖFK är snart nere på den jämtländska tundran igen.

En annan förklaring är att ordförande Daniel Kindberg pumpat in 25-30 miljoner i klubben. Förutom att han våren 2014 gick in med 4 miljoner för att täcka underskott så är det pengar jag aldrig hört talas om. Vore intressant att höra mer om de pengarna – för de har väl bokförts eller menar man att han smusslat in pengarna i verksamheten och endast Giffare har uppmärksammat det?

De flesta förklaringar går ut på att Giffarna gör allt rätt men inte har samma tur, inte samma sponsorer och inte blir kramade och gullade av samma kulturprofiler från Tjockhult.

Eftersom jag följt båda klubbarna ganska länge tycker jag det finns rätt stora, för att inte säga enorma, skillnader. Giffarna kämpar för att få vara en allsvensk klubb, man försöker göra nästan precis som de större klubbarna och hoppas därmed det ska visa sig i tabellen. ÖFK försöker vara annorlunda, eljestkulturens synergieffekter. Giffarna och ÖFK är som natt och dag i sättet att arbeta, scouta, rekrytera och vara visionära. När Kindberg pratar om Champions League med samma tränare som klubben hade i Division 2 så sparkar Giffarna sin internt rekryterade tränare för en annan internt rekryterad tränare. En gång tänkte Giffarna utanför boxen och vågade sig på något nytt och främmande – en norsk tränare. Som var folkilsk. Jo, glömde att de faktiskt värvade Norling – det var  bra och då var Giffarna också framgångsrika. Men det var tio år sedan.

Ifall man ser till vilka klubbar, framförallt mindre klubbar som varit framgångsrika i Sverige de senare åren är en sak väldigt tydlig – den som fixat det, direkt eller indirekt är en man från utlandet, med egna kontakter och andra perspektiv.  Ifall Giffarna någonsin vill bli något mer än en klubb som drömmer om att hamna på övre halvan av den allsvenska sluttabellen borde de ringa Potter och Kindberg och fråga om de känner någon spännande ung utländsk tränare som vill testa i en klubb som inte ligger så långt ifrån Östersund. Som när Eric Persson frågade Arsenals tredjetränare om han kunde rekommendera någon nu när han själv inte ville ta över Malmö FF 1974.

 

Annonser

About this entry