(Dopad?) finsk forskare vill förbjuda brittisk friidrott

Borde Brexit inkludera elitidrotten? När nu Storbritannien lämnar EU, borde de samtidigt tvingas lämna friidrottens gemenskap, inte enbart i Europa utan i hela övriga världen?

 

Låter det knäppt? Frågar du dig på vilket sätt det hör ihop, EU och friidrott? Undrar du varför alla brittiska friidrottare ska stängas av för att friidrottspubliken i London buade åt Justin Gatlin kvällen den 5 augusti i år?

 

Det frågar jag mig också. Kanske borde vi fråga skribenten bakom ”Brexit must include athletics” på idrottsforum.org  för den ger intryck av att ha skrivits under påverkan av något.

 

Flera av slutsatserna är häpnadsväckande, även för att komma från en finsk idrottshistoriker, även för att publiceras på idrottsforum.org –Roger Bannister slog världsrekord och sa sig inget veta om doping. Utslag: dopad!

 

Ordföranden säger att publiken har rätt att bua. Utslag: han är ansvarig för publikens missnöje vilket borde leda till att landet kastas ut ur idrottens gemenskap.

 

Det hela hade varit ganska lustigt ifall det var satir och inte inkluderade en forskare med dåligt omdöme och en statlig svensk kunskapsinstitution. Texten publicerades för snart två månader sedan, ingen verkar ha reagerat eller nyktrat till så pass mycket så att den tagits bort. Antingen har endast de två som ”gillat” läst den eller så tycker läsarna att det är en helt OK text med idrottsforums mått mätt.

 

Bakom texten står Erkki Vettenniemi. Han är Filosofie Doktor i statsvetenskap och forskare vid Institutionen för etnologi och historia, på Jyväskylä universitet. Hans specialitet är idrottshistoria. Bakom texten står även du som läser det här, åtminstone ekonomiskt, eftersom den publicerades på den blogg som administreras och är en del av Idrottsvetenskapliga Institutionen vid Malmö högskola. Det är du som pröjsar för de här idrottsvetenskapliga rönen.

 

Ps Den tidigare dopingavstängde Gatlin hade just besegrat världens främste sprinter genom tiderna, Usain Bolt, i dennes sista, stora lopp. Buandet var ett sätt att dissa Gatlin och hedra Usain Bolt.

Pss Det finns en verklig händelse som tangerar Erkkis raseri. Svenska friidrottspotentater fick den finländske löparstjärnan Pavo Nurmi avstängd på livstid för att denne tagit emot pengar och inte sprungit gratis. När sedan Sverige och Finland möttes i den årliga landskampen på finsk mark buade de finska åskådarna åt svenskarna. Kekkonen, redan vid lite drygt 30 års ålder makthavare i friidrottsförbundet och den olympiska kommitté som förberedde OS i Helsingfors 1940 tog micken. Kekkonen var före detta mästaren i stående  längd- och höjdhopp samt landets kommande statsminister och president i 32 år. Nu blev han så förbannad att han hotade att kasta ut publiken ifall de inte uppförde sig väl mot gästerna. Urho Kekkonen var en man det var bäst att lyda – han hade en bakgrund som krigsförbrytare. Under inbördeskriget var han chef för en trupp vita soldater vars enda uppgift var att avrätta tillfångatagna rödgardister. Den här kan även ha inträffat på 1950-talet, jag har hört två olika tidsangivelser för historien.

 


About this entry