Till Mohamed Buya Turays försvar

Har tidigare dissat Mohamed Buya Turay för hans dåliga temperament, fula spel och usla omdöme. Nu är det dags igen. Är det tredje gången han åker ut? Dessutom har jag sett ett par efterslängar som han borde ha åkt ut på men klarat sig med gult eller ingen varning över huvudtaget.

 

Nu tog han ett rött i 39:e spelminuten, med underläge 0-1 i en match som troligtvis avgjorde AFC Eskilstunas öde och nedflyttning. Alltså ett rött inte för laget utan för sig själv och sin heder. Han såg till att klubben blev chanslös mot Häcken, han är avstängd i nästa match, han sänker klubben. Mohamed Buya Turay är rimligtvis en av allsvenskans mest föraktade och förlöjligade spelare i dag. Med viss rätt.

 

Det här funkar inte så bra med mediabilden från i somras om hur het han var för stora utländska klubbar. Jag tror inte han är så het men samtidigt är jag övertygad om att ifall han bara har en tillräckligt dålig agent så hittar denne nåt hål nånstans till  liga och där de betalar Mohamed, och hans agent bra pengar (oavsett varifrån pengarna ursprungligen kommer).

 

För Mohamed har talang. Han är liten men har hyfsad teknik, låg tyngdpunkt, ett bra steg och kan växla tempo som få i allsvenskan. Hans vilja att göra mål är dock lite väl stor i förhållande till kunnandet, och de målchanser han får, men Mohamed är en ganska bra spelare under andra mentala omständigheter. Därför med killen som vann skytteligan för Häcken förra säsongen och försvann nånstans långt österut. Mohamed Buya Turay är inte sämre, snarare bättre, under andra villkor och i andra mentala miljöer än AFC Eskilstuna hösten 2017.

 

För det är klart att han provoceras. Alla vet att han har kort stubin, inte tar en smäll utan att ge tillbaka  och utnyttjar det. Extremt erfarne Rasmus Lindgren fullföljer tacklingen på Mohamed efter avblåsningen och skaver lite på anklarna vilket naturligtvis gör Mohamed förbannad – det är ju enda anledning till att Rasmus skaver. Och Mohamed svarar med en armbåge mot ansiktet.

 

Det här är en del av fotbollen, tyvärr.  Med bättre domare och ett videogranskningssystem skulle man kunna komma tillrätta med det här men det är svensk elitfotboll inte intresserade av eftersom det finns en grundläggande tanke om att svenska fotbollsspelare inte är cyniska utan snälla fina, hyggliga grabbar som inte fuskar.

 

I den andra matchen jag såg i går delade Kennedy Igboananike ut en eftersläng, nja två stycken faktiskt och Lars Ring även han två. Ifall de var provocerade vet jag inte  – de verkade bara frustrerade och bittra. Mot Örebro hjälper förmodligen ingen videogranskning – deras cynism sitter liksom i klubbmärket och färgerna.

PS Det ursprungliga stavfelet i rubriken ”förvar” istället för ”försvar” var inte så bra….


About this entry