Då förlust är det enda som betyder något…

Eftersom jag är en sådan ”sucker for stats”  kunde jag inte låta bli det här. Att vinna en massa raka ligamatcher låter ju häftigt, men är det verkligen det? Är det så roligt att vara så överlägsna, att bara vinna, hela tiden?

 

Jag vill i motsats till allt överdrivet snack om ”vinnandet” som all sports hjärta och enda incitament hävda att det inte alls är så. För någon. Att aldrig förlora förstör spänningen. Till och med lagets egna supportrar börjar känna missmod och förväntans-reducering. Efterhand handlar det enbart om sviten, allt annat som fotboll, kamp och serie blir ointressant trots att det egentligen är det intressanta, inte vinsten i sig.  Det enda intressanta är ju när de som inte kan förlora förlorar och varför – däri ligger det sportsligt spännande.

 

Det är förstås spännande om Celtic kan tangera klubbrekordet mot nästjumbon Kilmarnock i helgen. Det vore intressant att få veta hur det gick till när Pyunik torskade, och Porto. Eller hur supportrarna för Zumbali mådde efter derbysegern. De som kunde spela på motståndarnas resultat, även om det var ett par år senare…  … skit samma. Siffror är alltid fascinerande.

 

Jag minns hur skönt det var när Celtic i sista omgången vann ligan och bröt Rangers försök att bli först med ”ten in a row”. De skulle säkert kännas samma sak för dem i fall det är de som krossar Celtics svit lite senare i höst.

 

Listan av ligamatcher utan förlust i herrligor i Europa.

 

1.

104: Steaua Bucureşti (1986–89)

När UEFA gör en lista på de längsta segersviterna i europeiska ligor, nämner de fem tongivande spelare i det här laget men utesluter ”Karpaternas Maradona”, Gheorghe Hagi. Han var den odiskutable kungen av Steaua och rumänsk fotboll. Vad ska man då tro om resten? Klarar inte UEFA ens det här? Saknas det pengar?  Jävligt genant är det i alla fall.

Under den här tiden vann rumänerna  Europacupen på straffar över FC Barcelona, var final 88/89 och semifinalist 87/88. Man slog ut IFK Göteborg 1988-89  med 5-1. En eftermiddagsmatch där Blåvitt kunde förlorat 10-0. Men det var också ett lag som beskyddades av den rumänske diktatorn.  Besynnerligt  Här är i alla fall de fem som enligt UEFA var större än Hagi: Miodrag Belodedici, László Bölöni, Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă and Gavril Balint. Var inte en av juggarna som sedan spelade i Degerfors också med här? Eller var det i Röda Stjärnan 1991?

 

2.

63: Sheriff (2006–08)

Tiraspol-klubben dominerade moldavisk fotboll och vann serien  tio gånger i rad 2001 till 2010. Tappade sviten i ett derby mot Zumbli ( heter de så?).

 

3.

62: Celtic (1915–17)

Tveksamt om det ska räknas eftersom det var under kriget och en dag spelade man två ligamatcher efter varandra.. Patsy Gallagher var den store stjärnan men skulle snart efterträdas av Jimmy McGrory , som reducerar Henke Larssons relativa strömål i Celtic till en historisk fotnot. Jag har för övrigt träffat och pratat med Jimmys änka, introducerad av Billy McNeill. Rätt grymt faktiskt!  Har aldrig träffat Fru Larsson.

 

4.

61: Celtic 2016- ?

Mikael Lustig med flera.

 

Levadia Tallinn (2008–09)

Estniska mästare men är det speciellt intressant?

 

6.

60: Union Saint-Gilloise (1933–35)

Fortfarande delas det i Belgien varje säsong ut en trofé till laget som har längsta sviten, den säsongen. Kallas Pappaert Cup efter en av spelarna i ”Union 60”.

 

7.

59: Shirak (1993–95 och Pyunik (2002–04)

Två armeniska klubbar. Ganska märkligt att Pyunik inte slog rekordet. Det hade varit en match att se…

 

9.

58: AC Milan (1991–93)

Arrigo Sacchi och Fabio Capello lag. Innehöll några hyfsade holländare.

 

Olympiakos (1972–74)

Det var innan Thomas Ahlström kom dit.

 

Skonto Riga (1993–96)

Vann 14 raka lettiska mästerskap.

 

12.

56: Benfica (1976–78)Fernando Chalana spelade här, han jag skrev om för något år sedan. Förlorade i augusti 1-0 mot PORTO!!!

 

13

55: Porto (2010–12)

Manager Jesualdo Ferreira var obesegrad när han fick lämna plats åt  André Villas-Boas som sedan värvades av Chelsea medan efterträdaren Vítor Pereira tappade den historiska chansen att slå Benfica efter 3-1 förlust mot bottenlaget Gil Vicente. Å andra sidan hade man två veckor före slagit klubbrekordet som var 53.

 

Shakhtar Donetsk (2000–02)

Nevio Scala lämnade klubben för jobbet i Inter tre matcher efter det att sviten brutits. Samtidigt tog man sig till CL-slutspel men fick stryk av Celtic.

 

Ps UEFA som hävdar att de satsar så mycket pengar på damfotboll och är så jämlika som det bara kan bli tyckte uppenbarligen inte det var värt att plocka fram statistiken för damer… Kostade väl alltför mycket…

 

 

Annonser

About this entry