Saman Ghoddos – en ”falsk” forward

Saman Ghoddos imponerande fullträff säkrade segern och avancemanget till sextondelsfinal i februari. Samtidigt kan det var målet som gör att de tappar både Saman och som konsekvens av det förlorar i februari.

 

Det var ett riktigt snyggt mål och en underbar individuell prestation. En sån där som säljer forwards. Och Saman vill bli såld, han vill väldigt gärna, gärna bli såld och rik i någon annan liga. Han valde Iran för att det garanterade att han fick spela VM. Han kommer välja vilken stor klubb som helst som betalar. Problemet för Saman är två.

 

Daniel Kindberg vill ha väldigt mycket pengar eftersom Saman är fundamental för Östersunds defensiv och för deras omställningar. Och ifall en stor klubb riktigt scoutar Saman och inte enbart tittar på några korta videoklipp kommer de upptäcka att Saman inte är en boxspelare, eller målgörare. Samans bästa roll  är den han har i ÖFK – en yttermittfältare som försvarar lågt men är med på varje omställning och är oerhört bra på en-mot-en, i fart. Det är då han gör sina mål, liksom att han spelade fram till 1-0 genom sin goda blick för spelet – en överraskande och öppnade 30 meterspassning. Men medan bollen gick i mål utan att Gero var på den stod Saman utanför straffområdet och tittade. På samma sätt som man använder uttryck som ”falsk nia” kan man med fog påstå att Saman Ghoddos är en ”falsk” forward.

 

Få klubbar som har råd att köpa en forward som inte gör så många mål spelar med en forward med så pass defensiv, ideal utgångspunkt. Saman har uppenbara likheter med Foppa Forsberg i landslaget mot bättre motstånd fast utan dennes utmärkta målsinne och större defensiva arbetskapacitet.

 

Detta är ett stort problem, speciellt för Saman men också för relationen mellan Saman, hans agenter och klubben/Daniel Kindberg. Jag är rädd för att Saman kommer tvinga fram en försäljning i januarifönstret till en klubb som betalar bra men där Saman kommer misslyckas.

 

Alternativet vore att Saman spelar kvar under vårsäsongen, i Europa och i allsvenskan, och under den tiden lär sig bli en bättre och mer effektiv boxspelare – till exempel med en ny lagkamrat på topp som kan servera honom en massa målchanser. Det som jag tror Johan Bertilsson var tänkt som. Ifall Saman gör 10-12 mål före VM-fönstret vilket under de här nya förutsättningar är högst troligt kommer också den där stora klubben att köpa honom efter VM.  För den summa Daniel begär…

 

 


About this entry