Vad fan är en bragd?

Som fb-vän med Svenska Dagbladets förre sportchef Sune Sylvén tar jag del av de flitiga diskussionerna om Bragdguld som nu intensifieras på hans vägg. Det är nästan hundra procent pensionerade sportjournalister från 08-området som tycker och deras minnen och stolthet får definiera vad som är bragd. Säg så här:  det blir inte e-idrottare i år heller.

Sune, var stora kunnande jag har djup respekt för, tycker Sarah Sjöström är i särklass så det blir nog Sarah. När jag frågat vari BRAGDEN ligger så har jag enbart erhållit krystad, intrikata svar som ”bra fråga” och ”en serier av överraskningar”.  Känns lustigt, på gränsen till märkligt. Bara för att man vill belöna en trevlig Stockholmstjej kan man inte börja omdefiniera en storfavorits segrar i en relativ kölvattensport som bragd.

Ifall man ser fotbollsbragderna i ljuset av konkurrens tycker jag inte att de framstår som klena. Klena är däremot framgångar i idrotter med få utövare och begränsad konkurrens som simning, längdskidor, brottning, bandy alpin skidåkning med flera – i princip allting som Sverige är bra i. Det är ungefär som att de här äldre männen i nationalisk sportyra glömmer bort eller förtränger detta faktum. De återkommer också ständigt till detta med CV på bröstet, att medaljtyngda bröstkorgar ändå fortfarande väger tyngst i  idrott. Även detta känns ganska ”Svenska Dagbladigt”, ganska sportreaktionärt om ni frågar mig. Som om Kung Oscars ideal fortfarande var A och O.

Kan inte undanhålla er förre expertkommentatorn på Radiosportens underbart nyanserade och nära nog objektiva kommentar:

”Jag som befinner mig i USA pratar man bara om Sarah som den större IDROTTAREN just nu. Ingen annan är i närheten att vara lika pupulär som hon alla andra idrotter inräknade. STORT!”

Han vann för övrigt själv ett Bragdguld 1970 för två EM-medaljer och tre världsrekord i ja just det, simning.

Jag har svårt att se ÖFK:s resa från det inre Norrlands divisionsmyrar till den europeiska klubbfotbollens finrum på fem säsonger, nästan helt utan ekonomiska resurser, som annat än en av de främsta svenska idrottsbragderna genom tiderna. Men de spelar ju å andra sidan bara fotboll och har inte vunnit andra medaljer än den för svenska cupen. Visst borde norrlänningar hålla sig till snöidrotter, skridskor, skidorientering  med mera och låta messmöret tysta mun.

Annonser

About this entry