”Lottningen” och ”alla hatar Sverige”

Läser i Expressen att alla hatar Panama för att de slog ut USA. Så visar det sig att anledningen till ”hatet” är att FIFA är arga att de förlorade alla stora USA-sponsorer och får svårt att nå den budgeterade vinsten. Hur många är det egentligen av världens fotbollssupportrar som beklagar att FIFA inte tjänar lika många miljarder som de räknat med? Hur många lägger skulden på Panama? Är det egentligen inte så att vi är många som tycker det är häftigt att en liten förtryckt Mellanamerikansk stat slår ut stora, feta, USA och dess groteska självbild? Att alla pekfingrar på Trumps näsa är av godo? Man bör nog fortsätta ta Expressens fotbollsbevakning med en stor nypa salt.

 

Lottningen, FIFA:s ”lottningar” är som de är. Var det någon som trodde att Ryssland skulle få en svår grupp? Är det någon av kvinna född som tror att Ryssland kommer missgynnas av domarinsatser i gruppspelet? Riktigt hur långt Ryssland kan gå är svårt att veta, de kan ju inte som i hemma-OS dopa sig till alla medaljer. Men kvartsfinal är ett realistiskt mål och kanske semi, som Sydkorea lyckades med 2002. Det är väl hur långt fusk kan ta en även om det tillslut blev ganska uppenbart, mot Italien och Spanien. Jag tror Ryssland får lättare motståndare i cupspelet, tack vare kontroversiella domarinsatser. Även domare är människor, beroende av FIFA. Vi ska inte döma dem förrän de själva dömt.

Detta är väl också det enda som kan anföras mot ett svensk arrangemang – FIFFLA ser hellre att stora marknader som Mexiko och Sydkorea tar sig vidare och att Tyskland måste göra det står utom all tvivel. Ifall Sverige går vidare, speciellt om det skrev på Tysklands bekostnad, kommer man säkert i de utländska tidningar som delar Expressens journalistiska etikideal att få läsa att ”alla hatar Sverige”.


About this entry