”Nu känner jag nästan ingenting”, sa Arnor – om Traustason och andra lårmuskelskador

I söndags skulle Real Madrids Marcello rädda en enkel boll från hörna när han istället satte sig ned med smärtsam blick och räckte upp handen i ett uppgiven gest. I går gjorde Man Uniteds Andre Herrera exakt samma charad efter att ha försökt klacka en boll. i båda fallen hoppades/spekulerade kommentatorn  att spelaren skulle vara tillbaka till nästa CL-match om två veckor.

Hamstring, en sträckning/blödning (muskler går helt enkelt itu) i den stora bakre lårmuskeln biceps femoris förmodligen ända uppe vid det övre muskelfästet i bålen (Os ischii). En skada vars rehab inte kan forceras och som problematiseras genom att man måste vila den och långsamt träna upp muskeln igen. I fall du startar avancerad löpning och bollträning för tidigt, ifall du liksom West Bromwichs nye Daniel Sturridge blir alltför otålig (eller hetsas av klubben) och försöker börja spela alltför tidigt får du ofta liksom den desperata klubbens nye store stjärna och frälsare starta en match men bytas ut efter fyra minuter. Så att istället för kanske kunna spela från mars och resten av säsongen så lär inte Sturridge nu göra comeback förrän i slutet av april eller början av maj. För många är det här bara början på en skada som har tendens att återkomma och ta död på karriärer, i lika hög grad som korsbandsskador. Vanligtvis delas de in i tre grupper – problemet är att det är svårt, i bland omöjligt att avgöra exakt vilken grupp skadan tillhör.  Även den lättaste hamstringskada eller ”känning baksida lår” borde  innebära längre rehab än de 1-3 veckor som rekommenderas.  Tycker jag. Vid allvarligare bristningar rekommenderas 3-6 månader av den enkla anledningen att konsekvenserna av att luras starta alltför tidigt är så förödande.

 

Själv råkade jag i kombihallen (där även MFF vintertränar) i förra veckan ut för en sträckning längre ned på bakre lårmuskeln och inte alls så kraftig som det blir då sträckningen sitter närmare rumpan. Dessutom i rollen som utespelare och dribbler…  Men det tar tid och jag får vara försiktig i min rehab. Å andra sidan har jag ju tiden på min sida… Jag är knappast aktuell för A-lagspremiären i Division 6 Sydöstra i slutet av mars och vår första landskamp i Rom på Påve ”Pius den XI Arena” alldeles ovanför Vatikanstaten är inte förrän 14 april.

 

Vad har det med Traustason att göra är nu den berättigade frågan? Jo, han sträckte en av de fyra främre lårmusklerna i Thailand den 14 januari. I lördagens SDS stod där att  han var redo att hoppa in i cupen: ”nu känner jag nästan ingenting”, sa Arnor.

 

Detta gör mig gravt orolig. Ifall man känner av musklerna där han sträckte dem är det ju inte fullkomligt läkt – ifall det inte är en konsekvens av överträning och träningsverk men det är i princip lika illa för då är musklerna också försvagade, trötta och utsatta för bristningar och blödningar vilka i sin tur gör en ny, större, partiell muskelruptur mer trolig för att inte säga ytterst sannolik. Alldeles speciellt på vintern då musklerna är kallare och stelare och lättare brister.

 

Dels det och dels att det finns tecken på att den allmänna tolkning, av musklebristningar på främre låret som mindre allvarliga, troligtvis måste revideras.

 

Kawhi Leonard skulle den här säsongen inte enbart varit stjärna i mitt NBA-fantasy-lag ”Human Engineering” utan även i San Antonio Spurs och hela NBA. Han råkade ut för en bristning långt ned i främre fyrhövdade lårmuskelgruppen (M quadriceps femoris) i maj. Liksom hans lagkamrat fransmannen Tony Parker. Vid säsongspremiären i slutet av oktober var inte TP ännu klar för spel och hamnade på IL (Injury List) men kanske Kawhi. Så denne listades som DTD (Day To Day). Denna DTD kvarstod där i cirka tre veckor innan Kawhi blev IL och först i mitten av december gjorde han comeback, ett par veckor efter Tony Parker. Kawhi matchades försiktigt, spelade inte så mycket men ändå, efter sju, åtta matcher blev han åter DTD  sedan IL och där har han nu varit i  en och en halv månad. Medan TP spelar. Målet är att Kawhi Leonard ska göra comeback senast i maj men ifall det blir så vet ingen. Med detta vill jag ha sagt att vad som verkar vara relativt oförargliga mindre bristningar på Quadriceps kan få väldigt allvarliga och långtgående konsekvenser även för MFF-are: ”Lex Leonard”.

Ps En hamstringskada kan också sitta i den bredvidliggande musklerna Semitendinosus eller Semimembraosus men det lär vara mer sällsynt).

 

 


About this entry