Till Michael Omohs försvar

En domare ska döma efter konsekvenserna, inte intensionerna. Därför var det röda kortet på Michael Omoh rent domarjuridiskt rätt men ur ett fotbollsmoraliskt perspektiv helt fel.

 

Låt oss börja med Jesper Nyholm. Jag har här flera gånger uttryckt min stora beundran för honom här. Jag var lika bestört över hans petning i höstas som optimistisk så sent som för en vecka sedan där jag i en allsvensk analys tyckte han borde vara VM-aktuell.

 

Det är oerhört tråkigt för Jesper att tappa nästan en hel säsong men troligtvis är det ett rakt benbrott (Henrik Larssons skada) och inte lika allvarlig som till exempel en korsbandsskada. Eller om fotleden fått en ruptur (Tomas Brolins karriäravslutande skada). Ett rakt benbrott på underbenet ( vilket jag förmodar det är)  är relativt lätt att operera och har förhållande snabb läkningstid. Jag håller det inte för osannolikt att Jesper kan vara tillbaka till säsongslutet och förhoppningsvis AIK:s framgångsrika Europaspel.

 

Så Michael Omoh då? Han går in i en fifty-fifty boll inte med sulan utan räknar med att han är först på bollen. Troligtvis har han planerat en snurrfint eftersom benen är nära varandra och att han inte lägger så mycket tyngd på foten. Han räknar inte med att Jesper Nyholm är väldigt vig och explosiv. Jesper sticker fram foten, petar undan bollen och i nästa ögonblick träffar Omohs sula uppifrån det underben som är fullt utsträckt. Omständigheterna är med andra ord 100 procent olyckliga. Nyholms ben är så maximalt utsträckt att när Omohs fot träffar läggs all tyngd på just den punkten på underbenet – som är cirka en decimeter över planen.

 

Jag blir ledsen när jag hör de möjligtvis lite chockade kommentatorerna på CMore försöka skuldbelägga Omoh. Så fruktansvärt dumt, okänsligt och okunnigt. Det finns inget ont eller cyniskt i Omohs agerande, tillskillnad från den tackling Jordi Alba fick i söndags i matchen mot Malaga. Barça hade just gjort 2-0 i slutet av första halvlek – en hemmaspelare ville hämnas och när Alba spelar bollen snett bakåt, på mittplan, kommer malagaspelaren i full fart, kastar sig in med sulan mot Albas underben och träffar när bollen sedan länge lämnat Albas fot.

 

Men Alba är så lätt och smidig att en del av kraften kommer från samma håll Albas löpriktning. Vinkel mellan sulans kraft och underbenet är mindre än 45 grader medan kollisionen Omoh och Nyholm är ganska exakt 90 grader.  Albas var nära att missa både CL och VM. Nyholm kommer göra det men han är en så pass lovande och fortfarande talangfull  fotbollsspelare att jag är övertygad om att han kommer spela Champions League i framtiden.

 

 

 

 


About this entry