MFF:s supportar har den Franz de förtjänar

Ingen skugga ska falal på Franz. Få spelare gör alltid sitt allra bästa men en av dem är garanterat alltid Franz, från Trelleborg. Sedan är det en annan sak att det sällan är bra, att det ganska ofta går helt galet. Istället vilar ansvaret tungt på de delar av MFF:s ledning som de senaste tre åren (kanske orsakat av egna erfarenheter av att vara en ”no-nonsense-mittback”) satsat på Franz. Ansvaret för gårdagens pinsamma agerande vilar även på landslagsledningen och inte minst på MFF:s supportrar. De har den ”hybrid-hjälte” och mittbacksreserv de förtjänar.

 

Skriver du hans namn här ovan så hittar du många texter som dissar Franz Brorsson. Ibland har jag känt att ålder varit orsaken till de största bristerna men med växande erfarenhet utan att han verkar ta lärdom av den har mitt tålamod långsamt minskat. I gårdagens tidiga seriefinal tar han ett korkat andra gult kort och enligt CMore borde han haft det redan i första. Hans lagkamrater dissar honom offentlig i TV vilket är typ det värsta betyg en elitfotbollsspelare någonsin kan få, speciellt i den kollegiala allsvenskan. Förra säsongen var det en vansinnestackling mot ÖFK hemma och så har du utvisningar i seriefinalen mot Norrköpiong och i CL. Så varför satsar man på en spelare som uppenbarligen inte kan hantera sina känslor i de största och viktigaste matcherna? Hur kunde det gå så här jävla illa? Hur kunde MFF investera så mycket tid, pengar och tålamod i en spelare som verkar ha så stora problem med sin impulskontroll och dessutom inte är en speciellt bra fotbollsspelare?

 

Vad Franz är bra på är att kötta, att gå in i tuffa närkamper, att inte vika undan, att slå bort bollar till inkast istället för att passa målvakten. Det är Franz jättebra på och därför har han varit högt älskad av den del av supportrarna som inget av fotboll begriper.

 

MFF:s ledning har tyvärr påverkats men de har naturligtvis ett större ansvar. Jag vill i sammanhanget påpeka att Janne Andersson också gjort detta misstag och för mig är det obegripligt eftersom Franz bristande fotbollskunnande inte är svårt att upptäcka: det lyser osäkerhet, dålig bollbehandling och felaktiga val om honom. Förutom då det där med usel impulskontroll.

 

Det kan tyckas konstigt att dissa en spelare som är så omtyckt och omhuldad men eftersom jag alltid dissat honom finner jag mig rätten att nu ifrågasätta alla som konstant hyllat honom. Och jag tänker inte skriva ett ord om den osjälvständiga, patetiska supporterjournalistiken, den så kallade mediebevakningen och dess smärtsamma brist på fotbollskunnande.  Eller snarare så här – oavsett om de förstår fotboll eller inte så skriver de det som supportrarna vill läsa så att de får många klick och tjänar pengar. Det är den bittra sanningen om den journalistiska bevakningen av MFF. Med en mer seriös, obunden och kunnig journalistik hade kanske Franz haft den position och den impulskontroll han så väl behöver.

 


About this entry