Kindberg och Östersundshem: #metoo

Olof Lundh säger enligt en rubrik i Fotbollskanalen att ÖFK ”kan bli ett nytt Tyresö FF”. Sådant trams och dåligt underbyggd sensationsjournalistik stärker inte varumärket Olof Lundh. Synd att han lånar sig till sånt men som ni märker lite längre ned i texten – har man dålig likviditet/cred måste man låna.

 

Tyresö var en klubb som betalde utländska och svenska stjärnor löner på runt 200 000 i månaden med ett publiksnitt på ett par hundra, få och små sponsorer och i princip inte mer pengar från UEFA än att det fyllde fikakontot.

 

ÖFK har tjänat cirka 50 miljoner i Europa föregående säsong. De har en balanserad budget och de har tillgångar (främst Ghoddos och Ken Sema) som beräknas till 80-100 miljoner beroende på hur vårsäsongen och VM går. Kan bli mer, kan bli mindre. Kanske får de utländska klubbarna besöka en svensk fångvårdsanstalt när de ska slutförhandla spelarköp? Man ska inte skoja bort anhållan fast samtidigt är svenska ekobrottsåklagare inte kända för att vara världens mest slipade. Procenten fällande domar på hög nivå är tragisk låg för naturligtvis finns det allvarliga misstankar även här – annars blir man inte anhållen och hålls i fängsligt förvar.

 

Men under alla omständigheter – i det här sammanhanget spelar ett par miljoner i sponsorpengar (det talas om 4-5 miljoner per år) ingenting men de var säkert livsviktiga åren före då klubben på försäsongen fick ta hjälp av Kindberg och Östersundshem för att klara likviditeten. Jag har själv blivit betald av Östersundshem istället för av ÖFK men så är det nästan för alla klubbar som inte säljer 10 000 årskort under vintern. Likviditeten är låg – man lånar och betalar tillbaka när tävlingssäsongen gått igång.

 

Om Daniel Kindberg gjorts sig skyldig till de brott som angivits i anhållan vet jag naturligtvis inget om men jag vet att Daniel Kindberg är en bra människa som får saker gjorda och lyckas förverkliga drömmar, egna, andras och även en ganska avfolkad landsändas behov av att få räta på ryggen och vara ”eljest” i en annars jantestinn svensk omgivning. Jag vet också att de eventuella brotten och kopplingen till ÖFK är juridiskt viktig men sportsligt obetydlig. ÖFK:s prestationer i allsvenskan och i Europa har väldigt lite med ett enmansföretag i Sollefteå att göra. På kort sikt kan den här affären skada ÖFK men absolut inte i ett längre perspektiv.


About this entry