Varför chansade Dahlin?

En målvakt ska aldrig chansa. Du ska minimera risker genom att fokusera på det största hotet, det som du kan tolka och förutse. Ju bättre du kan läsa spelet, och motståndarna, desto bättre kan du tolka utvecklingen och avstyra vad som kunnat bli farligt. Som till exempel när du ställer upp en frisparksmur. Som målvakt kan du locka eller tvinga frisparksläggaren att göra något hen inte tänkt från början. Allt beroende på a. var du ställer muren. b. hur många spelare den har och c. var du själv ställer dig.

 

Det frisparksläge mot den muren som Paulinho har i slutet av götebrogsderbyt resulterar antingen i följande: att han försöker skruva in den i närmaste krysset eller letar efter den bortre stolpen där ingen mur täcker. Där målvakten brukar stå. Paulinho har inte enbart en fantastisk teknik, han har även en fantastisk självbild. I alla fall är vi många som tror det. Erik Dahlin trodde definitivt det när man ställde sig mitt i målet utan att kunna se något och väntade på att brassen skulle försöka göra det svåra och vackra istället för det effektiva och hyfsat enkla.

 

Så Paulinho valde att utan större problem skruva bollen in vid den tomma, övergivna bortre stolpen medan Erik Dahlin stod och väntade ett par meter bort, närmare den främre/första stolpen. Varför? Varför chansade Erik?

 

Ingen hade lagt skulden på Erik Dahlin ifall Paulinho lyckats med konststycket att skruva in den i första. Från det avståndet och med en hoppande mur hade det varit ”Messi-klass”.  Istället gör Paulinho mål och ingen fattar varför Erik Dahlin inte står där han ska stå och räddar ett tämligen enkelt avslut. Han hade utan svårighet kunnat stå och klistra bollen.

 

Har funderat en del på det här och kommit fram till att det har med målvaktssituationen i IFK Göteborg att göra. Den att Pontus Dahlberg lämnar om knappt en månad. Erik Dahlin vill efter en åtta-årig karriär som ständig bänknötare nu bli förstemålvakt i allsvenskan, som storebror Johan. MEN. De som bestämmer i IFK Göteborg har inte tillräckligt med förtroende för Erik. Han känner det, han vet att oddsen är på att skaffa en ny målvakt och låta Erik fortsätta som reserv. Han känner det, han kanske till och med vet det, och det är därför han så desperat chansar på att Paulinho ska göra det svåra och att han Erik Dahlin räddar och blir hjälte. En hjälteroll som kanske kunnat få IFK:s ledning att ändra sig.

 

Istället blir det troligtvis tvärtom. Reservmålvakten Erik Dahlin förblir reserv på grund av att han använde en alldeles egen reservplan.

 

Ps Alternativet hade varit att Erik stod som han ska och istället placera en försvarare vid första stolpen som hade kunnat nicka bort en boll ifall Paulinho haft större hybris. Jag håller inte för otroligt att Paulinho helst hade försökt skruva in den där men här han såg att bortre hörnet låg tomt valde han naturligtvis att inte chansa utan göra det enkla, och rätta.


About this entry