El Clásico sabbat av dålig assisterande domarinsats

Det var en El Clásico som gällde ovanligt mycket – inte ligan, och troligtvis inte ens andraplatsen men mycket annat. Som Barças möjlighet att vinna ligan utan att besegras i en enda match. Som den katalanska självständigheten, som det faktum att Madrid tycker de är bäst i Spanien för att de är bäst i Europa.

 

Efter att domaren missat ett gult på gränsen till rött kort på Gareth Bale urartar matchen. Luis Suarez får en armbåge av Sergi Ramos som sedan försöker dra upp honom på benen. Till och med Messi blir varnad för våldsamt spel (vilket väl aldrig hänt under hans 15 år långa seniorkarriär) och Sergi Roberto blir utvisad efter att ha slagit efter Marcello. Men allt börjar med att Bale helt medvetet sätter dubbarna i Umtitis vad – när bollen är på väg ut till inkast.

 

Man stämplar inte på vaden och det inte är medvetet och Bales sätter dessutom kraft bakom.

 

  1. Varför gör han det?
  2. Varför blir han inte ens varnad? Faktum är att det inte ens blir frispark, från början. Möjligtvis ändrar sig domaren efter alla protester men kort blir det inte.
  3. Vad får Sergio Roberto till att försöka slå till Marcello?

 

Bale vill hämnas eller provocera. Vet verkligen inte men har inte sett Umtiti göra något och vanligtvis är han inte en av de Barçaspelare som provocerar och gör fula saker.

 

Domaren är 40 meter därifrån när han omedelbart vinkar spelet vidare. Han har inte sett det och litar naturligtvis på sin assisterande som står bara ett par meter därifrån. Och denne ser uppenbarligen inte heller vad som händer framför ögonen på honom.  Där är problemet – en assisterande som inte kan eller inte förstår hur grov stämplingen är. Den går absolut att jämföra med den det självklart röda på Sergi Roberto, Den enda skillnaden är att vid ena används handen och vid den andra foten.

 

Varför den annars så timide högerbacken gör något så pass allvarligt mot motståndarna vänsterback vet jag inte men troligtvis blir han provocerad av något Marcello säger. De har inte tidigare haft några fula närkamper eller incidenter som jag sett. Och då har jag ändå 20 TV-kamror till min hjälp…

 

Kontentan är det här – ersätt osäkra, outbildade och dåliga assisterande domare med VAR – videogranskningen.  Hade den funnits här hade säkert Gale åkt ut (ett andra gult eller rött direkt) och matchen hade fått ett helt annat förlopp.


About this entry