Lagrell och blufffinansieringen

Alla män med makt önskar att de hade mer. Så när de närmar sig pensioneringen, när åldern börjar göra anspråk – då planerar de för sin evighet. Och evigheten består för äldre män alldeles för ofta av monument.

De främsta monumentbyggarna i modern tid är alltid franska presidenter. Fotbollförbundets 69-årige ordförande Lars-Åke Lagrell ligger inte långt efter.

Den store ledaren vill bygga en fotbollsarena. Den största och finaste som någonsin byggt i Norra Europa.

Efter som Stockholm knappast under rådande ekonomiska haveri behöver en ny arena, speciellt inte som en redan är planerad på Söder, så måste Lars Åke hitta ett svepskäl.

Han fann det i en EM-ansökan. Visserligen har varken Sverige eller Norge arenorna eller pengarna, visserligen var det bra 20 år sedan senast EM var i Sverige men det var ett bra svepskäl för att binda upp intressenter.

Så Lars-Åke satte igång, fixade ritningar, fixade undersökningar, tillstånd och pengar. Till EM. Samtidigt som det planerades och investerades miljoner i en gemensam, kommande EM-ansökan.

Men först började den tänkta hyresvärden AIK att obstruera, de ville inte spela där och sedan kom finanskrisen och bristen på pengar. Nu var goda råd dyra.

Så Lars-Åke sydde ihop en bra deal med Solna kommun ( ”tänk vad EM kommer betyda för Solna”)och såg till att få allting på papper innan regeringarna i Norge och Sverige, de som skulle betala för EM-kalaset, hade sagt sitt.

När nu regeringarna inte oväntat säger nej till att lägga miljarder på att bygga nya fritidsgårdar för huliganer så säger sig Lars-Åke känna sig ”sviken”. Men det förändringar inget i sak nu när de kommit så långt med arenabyggets planering.

Visst är det synd om Lars-Åke.  Men du, blir det inget miljardmonument i Solna så är  Värendsvallen i akut behov av upprustning. Kanske till och med ett namnbyte till Lars-Åke Arena som plåster på de kommande liggsåren.

Hur mycket i pengar och tid Lars-Åkes stolthet och ”monumentalism” kostat svensk fotboll lär vi aldrig få reda på. Bara att det är patetiskt med människor som ser sig själva som viktigare än det mandat de fått av medlemmarna.


About this entry